Είναι πλέον ώρα να ετοιμάσουμε τον κήπο για το φθινόπωρο.

Πως Να Περιορίσουμε Τις Ανάγκες Για Περιποίηση Των Κηπευτικών

 

Καθώς οι τελευταίες ντομάτες και άλλα καλοκαιρινά λαχανικά ωριμάζουν και οδεύουν προς το τέλος του βιολογικού τους κύκλου, στο τέλος του κύκλου παραγωγής τους, είναι καιρός να προετοιμάσουμε τα σημεία στα οποία θα καλλιεργήσουμε τα φθινοπωρινά και χειμερινά κηπευτικά. Αν θέλετε να έχετε έτοιμα προς συγκομιδή φυτά μέσα στις επόμενες εβδομάδες ή μήνες, τώρα είναι η καλύτερη περίοδος. Καλό είναι να χρησιμοποιηθεί ένα δίχτυ σκίασης το οποίο θα προφυλάξει όχι μόνο από την αφυδάτωση αλλά και από ένα ενδεχόμενο χαλάζι.

Προετοιμασία του εδάφους

Τα τμήματα του εδάφους όπου πρόκειται να φυτευτούν τα νεαρά φυτά, θα πρέπει να προετοιμαστεί με σκάψιμο και να γίνει αφράτο. Το επιφανειακό έδαφος πρέπει να παραμένει αφράτο ακόμα και στα αργιλώδη και ακανόνιστα ποτιζόμενα εδάφη. Κατά τη διάρκεια της κατεργασίας του εδάφους είναι απαραίτητο να εμπλουτιστεί το έδαφος με θρεπτικά συστατικά και αμινοξέα, ώστε να δημιουργηθεί ένα ευνοϊκό περιβάλλον για την γρήγορη ανάπτυξη του φυτού. Για να πετύχουμε αυτό το στόχο μπορούμε να ενσωματώσουμε στο έδαφος το Cifo Top N, ένα καινοτόμο λίπασμα σε μικροκοκκώδη μορφή, κατάλληλο για βιολογική γεωργία. Κάθε μικρόκοκκος περιέχει ένα υψηλό ποσοστό αμινοξέων και φυσικών θρεπτικών συστατικών που μειώνουν το μεταφυτευτικό στρες και βελτιώνουν τη βλαστική ανάπτυξη. Η πλούσια παρουσία αζώτου αργής αποδέσμευσης εγγυάται μια σταθερή και ισορροπημένη θρέψη κατά τη διάρκεια της ανάπτυξης του φυτού. Η συνιστώμενη δόση είναι 100 – 120 g ανά 10 τετραγωνικά μέτρα.

Όταν το έδαφος είναι μαλακό και έχει την κατάλληλη υγρασία, μπορείτε να φυτέψετε τα φθινοπωρινά λαχανικά όπως είναι τα μαρούλια και τα τεύτλα με συγκομιδή εντός 3-6 εβδομάδων από τη φύτευση αλλά και άλλων όπως το λάχανο και το μπρόκολο όλων των ειδών καθώς και τα πράσα το σέλινο, το μάραθο, το ραδίκι, τα γογγύλια, τα καρότα και τα κρεμμύδια που χρειάζονται μερικές εβδομάδες. Μην ξεχνάτε επίσης διάφορα είδη ραδικιού αλλά και αρωματικά φυτά που παρουσιάζουν αξιοσημείωτη αντοχή στον παγετό.

Άρδευση

Η άρδευση είναι βασικό συστατικό κατά τα τέλη του καλοκαιριού. Πρέπει να είναι άφθονη και τακτική αλλά ποτέ υπερβολική. Πρέπει να αποφευχθεί ο σχηματισμός λακκουβών κατά το πότισμα και πρέπει να μειώνεται σταδιακά η ποσότητα και η συχνότητα όσο ο καιρός γίνεται πιο υγρός και δροσερός.

Η ανάπτυξη των λαχανικών μπορεί να υποστηριχθεί με την κατάλληλη λίπανση, ώστε να βελτιωθούν τα ποιοτικά χαρακτηριστικά των προϊόντων. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί με τη χρήση υδατοδιαλυτών λιπασμάτων της Cifo προκειμένου να δοθεί μια πλήρης λίπανση σε όλα τα λαχανικά και να εμπλουτιστούν με Θείο, ένα στοιχείο θεμελιώδες για τη δημιουργία χαρακτηριστικών αρωμάτων. Η τακτική χρήση κάθε 10-15 ημέρες χαρίζει άφθονη παραγωγή με εξαιρετικά ποιοτικά χαρακτηριστικά.

Προστασία από το στρές

Η περίοδος του τέλους του καλοκαιριού αλλά και του φθινοπώρου συνεπάγεται, για τα κηπευτικά , ένα μεγάλο κίνδυνο στρες αφενός λόγω των υψηλών θερμοκρασιών και της ταχείας αφυδάτωσης του εδάφους και αφετέρου λόγω του ενδεχομένου καταιγίδων και μεγάλης πτώσης της θερμοκρασίας κατά τις βραδινές ώρες. Όλες αυτές οι συνθήκες μπορούν να αντιμετωπιστούν με τη χρήση του βιολογικού βιοδιεγέρτη Cifo Bio Oro, μια 100% φυσική φόρμουλα για την προώθηση της βλάστησης και της παραγωγής, δημιουργώντας παράλληλα μεγαλύτερη αντοχή στο στρες που προκαλείται από την ανεπάρκεια νερού και από τις έντονες μεταβολές στη θερμοκρασία.

Με τη χρήση αυτών των σκευασμάτων , ο κήπος κατά την περίοδο του φθινοπώρου θα συνεχίσει να είναι παραγωγικός και να προσφέρει νόστιμα λαχανικά. Ορισμένα κηπευτικά, όπως γογγύλια, το λάχανο, το λαχανάκι Βρυξελλών, θα παραμένουν ζωντανά ακόμα και κάτω από χιόνι. Για άλλα κηπευτικά είναι απαραίτητη η χρήση προστατευτικών τούνελ, όπου θα είναι δυνατή η καλλιέργεια λαχανικών που είναι ανθεκτικά και σε πολύ χαμηλές θερμοκρασίες.

Φωτογραφία του Pixabay από το Pexels.

Προτεινόμενα Προϊόντα

Cart

loader